Milyen a jó weboldal?

Gyakran kérdezik meg tőlem ismerőseim és megrendelők is, hogy: Amit te csinálsz weboldal az jó? Hát persze! De erre nincs igazán egyértelmű válasz. A weboldal készítésekor van pár alapelv, amit mindenképpen szem előtt kell tartani.

A weboldal grafikája

A honlap megjelenése az egyik fontos elem. Az első benyomást a látogató ennek alapján kapja. Legyen egyedi. Legyen egységes arculata. Ha van logója és könnyen megjegyezhető neve az már jó. Legyenek a grafikai elemek profi módon elkészítve. Igazodjon valamennyire az éppen időszerű elvárásokhoz. A látvány fogja meg a felhasználót. Termékekről, üzletről, tevékenységről legyenek jó fotók. Elég ez ahhoz, hogy a weboldala jó legyen? Nem, de ha ez rendben van megtettük az első lépést.

Szerkezeti felépítés

A weboldal tartalmát olyan szerkezetben érdemes elhelyezni, hogy könnyen áttekinthető és használható legyen. Fontos, hogy hol vannak a menüpontok, a különböző információs blokkok. Látszódjon azonnal, hogy mivel foglalkozik, és milyen elérhetőségeken találják meg a vállalkozását. A honlap szerkezetre vannak olyan szabályok, amit érdemes betartani. Lényeges, hogy ha már a grafikával megfogtuk a felhasználót, akkor a legrövidebb idő ráfordítással találja is meg azt, amit keres. Vagyis mellőzük a sok kattintás árán elérhető tartalmakat. Nagyon fontos, hogy a fentieket mobil eszközökön is figyelembe vegyük. Ha ezzeket szem előtt tartjuk, akkor jó úton haladunk. De sajnos ez még mindig kevés.

Programozás: a weboldal forrása

Ezt se hanyagoljuk el! Persze felmerül a kérdés: Hogy azt meg ki nézi? A kereső robotok. Ezek az algoritmusok az oldal forrását nézik. Nem érdekli őket a látogatóknak létrehozott tetszetős grafika vagy elrendezés. De ezeknek a robotoknak is vannak bizonyos elvárásai. Ezért a forráskódnak úgy kell felépülnie, hogy megfeleljen a robotok logikájának. A forrás is legyen egyszerű, úgy alakítsuk, hogy egyértelműen a megmondjuk a robotnak, hogy mi micsoda, mi a fontos vagy a tartalom szempontjából kiemelt.

A weboldal készítés nem egyszerű

Ha összefoglaljuk a fentieket, akkor látjuk, hogy igen összetett feladat "jó weboldalt" készíteni. Kell egy grafikus, kell valaki, aki összeállítja a  honlap szerkezetét és kell programozó is. Ezeknek a szakembereknek ráadásul együtt kell dolgozniuk, hogy a végeredmény jó legyen. Ha olyan embert bíz meg, aki mindhárom területen otthon van, akkor Önnek már nyert ügye van. Ha megrendeli, én a fentieket maximálisan szem előtt tartva fogom elkészíteni weboldalát.

Sikeres lesz-e a weboldal?

Ezt sajnos nem tudom garantálni. A fentiek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy sikeres legyen. De nagyon nagy verseny van az interneten. Mindenképpen javaslom, hogy minden héten, legalább egyszer, írjon valami releváns, új tartalmat a weboldalra. Vegye fel a kapcsolatot olyan szakemberrel, aki megfelelő internetes kampánnyal tudja segíteni az oldalt. Jómagam ezzel nem foglalkozom, de tudok ajánlani megfelelő embert.